Her er nyheder

Dagens klumme fra vort medlem Medic.

Ny vits der cirkulerer i Marsrudkaen i dag

I Ukraine har vi fået en ny is, de kalder Rootin Tootin Putin. Smagen vil tage din frihed fra dig og du behøver ikke engang at spise den. De vil bare presse den ned i halsen på dig.

Den mister naturligvis noget ved oversættelsen, men meningen er vist tydelig nok.

 

Aleksandr Lukasjenko har nu 20 år som præsident.

Det var i 1994 at Belarus valgte deres første og hidtil eneste præsident. Flere hviderussiske medier har prøvet at gøre status over hans regeringstid.

Af de gode ting nævnes: Lav kriminalitet, sikkerheden på gader og veje. Fabrikkerne kører og eksportere. Lav arbejdsløshed. Bedre infrastruktur. Gas til hele landet. Pakke til befolkningen til at erhvere sig egne boligere. Forbedrede sociale tjenester i landdistrikter og mindre byer.

Af dårlige ting nævnes: Stigende gæld. Devalueringer er blevet regelmæssige
Читать полностью:  http://news.tut.by/politics/406559.html
. Hviderusland er på listen over lande, hvor menneskerettighederne krænkes. Forværret politiske forbindelser med Vesten
Читать полностью:  http://news.tut.by/politics/406559.html
. Befolkningtallet er faldende. National kultur og sprog er blevet sat ud af spillet fra offentlighedens side. Alkoholforbruget er vokset. voksende økonomiske og politiske afhængighed af Rusland. Fald af dygtige folk, som i stigende grad søger mod udlandet, grundet højere løn. Ingen politisk modstand. I parlamentet er oppositionen ikke repræsenteret.
Читать полностью:  http://news.tut.by/politics/406559.html

Читать полностью:  http://news.tut.by/politics/406559.html

Читать полностью:  http://news.tut.by/politics/406559.html

Читать полностью:  http://news.tut.by/politics/406559.html

Читать полностью:  http://news.tut.by/society/406397.html

 

Flere sanktioner mod Rusland

For første gang har de 28 EU-lande tirsdag besluttet at indføre en række bredere, økonomiske sanktioner mod Rusland, oplyser EU-diplomater til Ritzau.

Det sker efter nedskydningen af et malaysiske passagerfly over Ukraine for 12 dage siden.

Først og fremmest vil sanktionerne ifølge et udkast set af Financial Times begrænse russiske bankers adgang til det europæiske finansmarked og ramme dele af energisektoren ved at stoppe eksport af rør og udstyr, som landet for eksempel bruger til at bore efter olie med.

Dog vil de ifølge udkastet ikke ramme den russiske gassektor, som flere EU-lande er dybt afhængige af.

Beslutningen blev taget af medlemslandenes EU-ambassadører på et møde i Bruxelles tirsdag.

Sanktionerne vil især ramme banker, som staten ejer over 50 procent af. Også en handelsembargo vil blive indført ved, at EU stopper al eksport af våben på EU's fælles våbenliste, som indeholder alt fra ammunition til krigsfartøjer. Dog vil det kun gælde fremtidige kontrakter.

Der må ifølge udkastet heller ikke sælges udstyr til Rusland, som sælgeren har grund til at tro vil blive brugt militært eller til at fremstille våben med.

EU har indtil nu været tilbageholdende med at indføre de økonomiske sanktioner, som også risikerer at skade EU-landene selv. Især energisektoren er følsom, da mange europæere er afhængige af, at der ikke bliver lukket for den russiske gashane.

 

 

Civile flygter fra voldsomme kampe i Ukraine

Tusindvis af ukrainere er på flugt fra områder, som fortsat kontrolleres af prorussiske separatister i det østlige Ukraine.

Årsagen er, at de frygter en offensiv fra regeringsstyrkerne. Lørdag bombede ukrainske fly mål ved byen Donetsk og andre områder, der kontrolleres af separatisterne.

Det ukrainske militær hævder, at 500 separatister blev dræbt i forskellige luftangreb i løbet af lørdagen.

Der har de seneste dage igen være voldsomme kampe mellem ukrainske soldater og prorussiske separatister i den østlige del af landet.

Ifølge nyhedsbureauet AFP minder Donetsk nu om en spøgelsesby. De lokale oprørsmyndigheder hævder, at 70.000 ud af de 900.000 indbyggere, der bor i Donetsk, er flygtet.

 

Også i den anden oprørshøjborg Lugansk knap 150 kilometer længere mod nordøst har indbyggerne iværksat en evakuering ifølge en af seperatistlederne der.

Op til weekenden mistede 23 ukrainske soldater livet i sammenstød i Lugansk-regionen.

Rusland lovede søndag at reagere på, hvad Kreml betegner som en farlig eskalering af volden tæt på landets grænse.

Ifølge myndighederne blev en russisk statsborger dræbt under et luftangreb fra Ukraine, skriver AFP.

Rusland har derfor startet en efterforskning for at undersøge mordet, efter at en granat ramte et beboelsesområde i en lille russisk grænseby, der også hedder Donetsk.

Ukraine benægter dog at have skudt mod russisk territorium og giver prorussiske militante skylden.

 

Seneste nyheder

Her er info

Vejrudsigt

 

-
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

 

belarus flag1            Det smukke lukkede land

Hviderusland ligger i den østlige del af Europa. I vest grænser det til Polen, i den nordvestlige del til Litauen, i nord til Letland, i det nordøstlige og østlige del til Rusland, og i syd til Ukraine.

Hvis man ønsker at opleve, hvordan tingene var under det gamle Sovjetunionen, er Hviderusland helt klart landet man skal aflægge et besøg. Modsat mange andre øst europæiske lande, har man i Hviderusland valgt, at man ikke bare kan ignorere de 70 år landet var en del af Sovjetunionen, og om den enorme indflydelse USSR havde.

Nu, hvor den kommunistiske æra er gået ind i historien i de fleste østeuropæiske lande, hvor monumenter af Lenin eller andre tidligere kommunistiske ledere er fjernet, eller befinder sig på museum.

Ja, da er det er slet ikke tilfældet i Belarus, hvor mange gader og pladser stadig bevarer sine navne fra den sovjetiske periode. Ligeledes står alle monumenterne der stadigvæk.

Et eksempel er over for KGB bygningen i Minsk. Da finder man et monument af Felix Dzerzhinsky, grundlæggeren af KGB forgænger Tjekaens. Nedskydningen af hans statue i Moskva i 1991, var et af de afgørende øjeblikke i opløsningen af USSR. Statuen i Minsk, er derfor et af de sidste af ham i verden.

Hviderusland er landet, hvor det russiske socialdemokratiske parti, der senere blev til det sovjetiske kommunistparti, havde sin begyndelse. Huset i Minsk, hvor de første møder fandt sted ligger stadig på Kommunistskaya Street, hvor huset i dag er museum.( læs om dette under fanebladet Minsk).

Hviderusland har et areal på 207.600 kvadratkilometer, hvilket er omtrent lig med arealet af England + Skotland.

Minsk, hovedstaden, der kan betragtes som det geografiske centrum af Hviderusland, ligger nogenlunde på samme breddegrad som Hamburg, Dublin eller York.

Skovene dækker en tredjedel af al jorden i landet, men fordelingen af skov i landet er langt fra ensartet. Skovene i Hviderusland er hovedsageligt dannet af fyr, gran, eg, el, birk, asp, og aske.

Hviderusland har over 11.000 søer, 470 af dem overstiger et areal over 0,5 km 2 hver. Vandområder dækker 2% af landets areal. Den største sø i Hviderusland er det Naroch Lake, i den nordvestlige del af landet (79,6 km 2 ), men det er forbløffende, at den menneskeskabte Vileiskoye reservoir bygget i sovjettiden er næsten samme størrelse (75 km 2 ) . Den Vileisko-Minsk vandsystem, hvorved vandet i Viliya floden kanaliseres til den hviderussiske hovedstad Minsk, stammer på denne sø.

Hviderusland er et land, men det har flere store floder. I den tidlige middelalder spillede vandvejene en central rolle inden for handel, hvilket er grunden til alle de ældste byer blev etableret ved siden af floder.

Dnjepr er den største flod i Hviderusland og tredje største flod i Europa. Den har sin begyndelse i Rusland og flyder sydpå gennem Hviderusland, mod Ukraine, hvor det dannes som en 100 kilometer lang strækning af grænsen, før fejer hen over Ukraine og endelig udledning i Sortehavet. Den største biflod til Dnepr i Belarus er det Pripyat.

Den vestlige flod Dvina floden har sin begyndelse i Rusland, og flyder mod vest og forlader Hviderusland i nord-vest, hvor den træder ind i Letland, og bliver landets største flod. I Letland, ændrer floden navn til Daugava, og slutter sin rejse i Østersøen.

Neman floden har sin begyndelse i hjertet af Belarus, nær hovedstaden Minsk. Det flyder vestpå ind i Litauen, hvor navnet ændres til floden Nemunas, den største i Litauen, og det også tømmes i Østersøen.

Bug floden er en af de vigtigste grænseoverskridende floder i Central-og Østeuropa; denne flod begynder i Ukraine, og danner grænsen, først mellem Ukraine og Polen, og derefter mellem Hviderusland og Polen, inden de kommer ind Polen.

Der er 10 flodhavne og den samlede distance af de sejlbare floder i Belarus er 1840 km.

 

Minsk er hovedstaden i Belarus. Indbyggertallet er på 2.002.600 pr. 1 januar 2013.

Minsk er en spændende by, fuld af seværdigheder, som kun venter på at blive udforsket. Byen har ikke så mange turister, da landet stadigvæk er lukket. Men det betyder ikke, at Minsk ikke er et interessant sted. Byen er som helhed en tiltrækning. En kæmpe stor sovjetisk forlystelsespark fuld af stalistisk arkitektur og sovjetiske monumenter.

Hvis du ønsker en større forståelse af byen, kan man besøge Museet for Den Store Fædrelandskrig. Stedet giver en forklaring på alle de mange mindesmærker landet har. Ikke bare Minsk, men i hele landet. Få bygninger overlevede krigen, men blandt dem var ortodokse og katolske kirker. Andre bygninger er blevet gendannet fra bunden, i samme stil, og på samme steder som de oprindelige bygninger, der blev ødelagt for mange årtier siden.

Eksempler på dette er Hotel Europe og Rådhuset på Ploshad Svobodi.

Et par vandreture rundt i Minsk, vil give dig chancen for at se en by, der har ændret sig meget lidt siden Sovjetunionens fald.

Men det skal også bemærkes, at byen nu forandres i stor hast. Der er byggepladser overalt, hvor man bygger kontorbygninger, indkøbscentre og nye lejligheder. Så derfor anbefales det også at besøge nu, mens det meste stadigvæk er, som det var.

Minsk er fuld af brede boulevarder og parker. De store parker gør, at man ind imellem kan glemme, at man rent faktisk befinder sig i Europas 13. største by. Gå væk fra gaden Nemiga i centrum, og ned af Pobeditelei Avenue, og der er kun to veje at krydse, før du befinder du dig i et kæmpe stort areal med grønne områder.

Minsk er en fantastisk by. At vandre i dens gader, og opleve atmosfæren, og nyde Minsk for hvad det er. En fredelig by, der ved første indtryk kan virke lidt skræmmede, men i sidste ende er fuldstændig givende.

Alt dette, gør det til en fremragende by at tilbringe en ferie. Minsk er på mange måder i dag en by i rivende udvikling, med respekt for sin historie.

Ikke mange turister kommer til Minsk, eller for den sags skyld Belarus. Men det er derfor, jeg synes du skal. Det er et sted, hvor du virkelig kan fordybe dig i den hverdag det belarussiske folk har, uden at falde i nogen turist fælde. Og folket er blandt de hyggeligste og mest tolerante du nogensinde vil møde. Det er dog ikke det indtryk du umiddelbart får, når du ankommer og møder befolkningen. Livet er hårdt, og ingen er betalt for at smile, så dit første indtryk vil sandsynligvis være, at de ikke er særlig imødekommende. Men når du lærer nogle at kende, vil din opfattelse hurtigt ændre sig.

 sommer 2011 104 belarus2013 012

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nyt stort Fædrelands Museum i Minsk.

DSC01072 DSC01067

DSC01076 DSC01323

Den 3.juli 2014 på 70-årsdagen for befrielsen af ​​Minsk,, er også den dag hvor den officielle åbningsceremoni , af den nye bygning for det belarussiske Statsmuseum for Den Store Fædrelandskrig holdes i Minsk. Udover Belarus præsident Alexander Lukasjenko, var den russiske præsident Putin også med ved åbningen. Museet åbnede herefter for offentligheden. Byggeriet blev påbegyndt i april 2010, og har taget mere end fire år at bygge.

Den nye bygning er mere end 3000 kvadrat meter stor. Det har ti udstillingshaller og mere end 8.000 udstillingsgenstande som fortæller om, hvordan tingene var i optakten til den Store Fædrelandskrig, under krigen og efter sejren. Museet vil give mere end 20 basale tjenester : generelle og tematiske ture, individuelle konsultationer om emnet den Store Fædrelandskrig , adgang til museet materialer. Museet lokaler kan også anvendes til optagelse af film og filme optagelse af scener ved hjælp af våben fra anden verdenskrig. Desuden er hallerne udstyret med den QR-koden for en af delsystemerne i lyd hjælpelinjer og adgang til yderligere oplysninger om udstillingerne. Det er muligt at høre om stedet både på russisk, engelsk og tysk.

DSC01227 DSC01110

DSC01195 DSC01256

Beslutningen om at oprette et museum af historien om Den Store Fædrelandskrig i Minsk, blev taget i 1943. Den 22 jul 1944 åbnede det sine døre for offentligheden. Museet blev den første af sin slags i det gamle Sovjetunionen. Museet blev en del af Oktiabrskaya pladsen siden 1966. Opførelsen af den nye museum om historien om Den Store Fædrelandskrig nær Minsk-Hero  på Pobeditelei Avenue, begyndte i april 2010.

DSC01257 DSC01210

DSC01248 DSC01266

DSC01275 DSC01278

Det at det første museum over 2. verdenskrig blev bygget allerede i 1944 lige efter krigen, gjorde at museet indeholder utrolig mange genstande som er som de var. At man allerede i 1943 besluttede sig for, at ville lave et museum straks efter krigen, gjorde at man med det samme efter krigens afslutning samlede krigsmaterielt og dokumenter og mange andre ting sammen. Alt sammen med det mål for øje. At man ønskede for evig tid at bevare historien om hvad der skete i Belarus under krigen. En fjerdedel af befolkningen mistede livet.

Et eksempel er det røde flag som ses lige oven over. Efter befrielsen af Minsk, tog man det nazitiske flag ned som hang over Yanka Kupala theatret på Oktyabrskaya Square. Herefter tog man dette røde flag, og rejste det over bygningen. En smuk gammel bygning fra 1890. Bygningen overlevede både første og anden verdenskrig.

DSC01281 DSC01282

DSC01303 DSC01307

Afslutningsvis går man op af marmor trappen til museets øverste rum, som har den smukke glaskuppel som tag. Rummet er Victory (SEJREN).

Her er samplige navne som blev dekoreret under krigen. Øverst oppe på taget, på det allerhøjeste sted vejrer det gamle Sovjetiske flag.

 

Ønsker du at se flere billeder fra Museet i Minsk. Klik på linket: http://belarus-hviderusland.com/mig2/andre-sevaerdigheder.html

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Авторизованный переводчик - Ludmilla Smirnoff - Statsautoriseret translatør og tolk - Ludmilla.Smirnoff@gmail.com - 22 64 95 25

Network Media Hjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.