Velkommen, Gæst
Brugernavn: Adgangskode: Husk mig
Generelt på Rubin-forum

EMNE: Ukraine - På vej mod noget bedre, men ikke helt de

Ukraine - På vej mod noget bedre, men ikke helt de 1 år 1 måned siden #2063

 • Rusanovska
 • Rusanovska's profilbillede
 • IKKE ONLINE
 • Senior bruger
 • Indlæg: 51
 • Modtagne Tak: 29
 • Karma: 0
Ukraine - På vej mod noget bedre, men ikke helt der endnu! (af Morten Munk)


Foråret er en tid, der varsler forandring. Forandring har der også været rigeligt af i Ukraine, siden revolutionen på Majdan og systemskiftet i 2014, der resulterede i Yanukovichs afgang og flugt til Rusland, mens Petro Poroshenko blev landets nye præsident. Men der er stadig plads til forbedringer, og måske derfor, er metaforen om foråret ikke helt ved siden af.

På vej mod noget bedre, men ikke helt der endnu.

Når samtalen så falder på Ukraine, så er det netop det med at være på vej, eller nærmere at man nu endelig har muligheden for at gå en ny vej, der fylder lige nu.

For første gang i landets historie efter Sovjetunionens sammenbrud, er der nu opnået et flertal for at gå i en ny retning. Hvor denne vej så ender, er ikke let at spå om, men en ting er sikkert – den nye vej leder endelig ud af Ruslands skygge. Det bunder i, at der nu er likviditet til at søge en anden vej, skabt af internationale spillere som eksempelvis IMF, EIB og EBRD, der er den største enkeltstående finansieringskilde for Ukraine. Hermed er det nu muligt for regeringen i Kiev at føre deres intentioner ud i livet, i kontrast til den Orange Revolution i 2004, der efterfølgende strandede bla. på grund af pengemangel og interne rivaliseringer.

Et vægtigt punkt er også, hvordan Donbass' rolle som økonomisk og industrielt centrum er blevet taget op til revision. En masse subsidier er faldet bort, og man har erkendt, at regionens rolle ikke har været så økonomisk altdominerende, som man havde troet tidligere. Man har altså nu en stat, der fungerer ud fra mere 'normale' principper, hvor en enkelt region ikke bliver favoriseret på bekostning af andre.

En af Ukraines største udfordringer er stadig kampen imod korruptionen. Her er der allerede sket meget; eksempelvis er et nyt politikorps blevet trænet helt fra bunden for at afløse det gamle. Men der er stadig udfordringer. Det afgørende bliver en holdningsændring i samfundet blandt ukrainerne for at komme problemet til livs. Den enkelte ukrainer er nødt til at tage afstand fra det tidligere system, og hvordan det fungerede. En af de største udfordringer er at få aflivet kontantøkonomien og gå over til bankoverførsler. Men der er også sket en professionalisering i kampen mod korruption, blandt andet takket være IMF & EIB, der i den forbindelse, stiller høje krav og standarder for deres videre involvering finansielt.

Udfordringerne med hensyn til korruption udfordrer stadig investeringsklimaet i Ukraine, men der er sket mærkbare forbedringer, ikke mindst takket være en attitudeændring. Førhen var investeringer i landet oftest drevet af velviljen fra politisk side, bundet op på et ønske om at opnå politisk opmærksomhed. I dag står det anderledes til, og de relevante myndigheder vil i dag forsøge at hjælpe og samarbejde om investeringer, mens der nu også er oprettet forskellige organisationer med dette formål, hvilket medfører at det hele nu ikke længere er afhængigt af enkeltpersoner. Eller som det kan formuleres med et glimt i øjet, er din investering i landet nu ikke bundet op på, om den lokale borgmester falder om i morgen.

I forlængelse af investeringsklimaet har mulighederne for virksomheder, der overvejer at engagere sig i Ukraine, aldrig været bedre. Det bliver aldrig billigere og dette, kombineret med en højt uddannet befolkning, devalueringen af landets valuta, plus de i forvejen lave lønomkostninger gør det attraktivt, uanset om det gælder low-cost production eller at koble sig på væksten i landet.

Som tidligere nævnt er der nu kommet likvide midler til, hvilket sammen med en stigende middelklasse, er med til at skabe en forbrugerdrevet vækst.

Fremtiden begynder altså at se lys ud. Nu er det bare op til Præsident Poroshenko, regeringen og befolkningen atvise, at landets nye kurs er værd at følge.
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Følgende bruger(e) har sagt tak: Medic, Parsifal25

Ukraine - På vej mod noget bedre, men ikke helt de 1 år 1 måned siden #2065

 • Medic
 • Medic's profilbillede
 • IKKE ONLINE
 • Guld bruger
 • Happily married to a wonderful Ukrainian woman
 • Indlæg: 213
 • Modtagne Tak: 64
 • Karma: 4
Totalt enig med Russanovska. Men jeg tror desvärre at det kommer at ta meget lang tid at afskaffe korruptionen. Det er ikke bare politikorpset der var problemet. Korruptionen er efter min erfaring så gennemträngt i alle områder, fra höjeste til laveste niveu.

Hvis man kigger på probelmatikken udefra, så er de lave lönninger direkte årsag til korruptionen. Historisk ligger korruptionen indarbejdet i det Ukrainske samfund helt tilbage til Sovjettiden, hvor man ofte var nödt til at deltage i korruptionen for overhovedet at overleve.

Så korruptionen er "nödvendig" for overlevelse. I min tid derovre oplevede jeg gang på gang at det ikke bare er Oligarkerne, men at selv en lille kontormus forventede - godtnok en mindre - bestikkelse for at göre et papir färdigt.
Broen over Nepern i Zaporozhia, har stået halvfärdig i vel 18 år. Hvert år bevilges penge på budgettet til at bygge den färdig, men disse penge eller de materialer der indköbes, forsvinder mystiskt, så der er ikke bygget en meter ekstra på broen i 18 år.

Samtidig anser jeg også, at det lave lönniveau netop hviler på korruptionen. Chefen behöver ikke at betale höj lön til den ansatte, da den ansatte alligevel "supplerer" sin lön med bestikkelser.

Men enig. Der er lys forude. Ikke bare den nye politireform men nu også med helbredsreformen med frit lägevalg osv. Nu kan Ukrainere selv välge hvilken läge de vil anvende, og man har sat lönen op til lokale läger, hvilket forhåbentlig på sigt, vil frasortere de mest korrupte og dem der har köbt deres lägeeksamen.

Desuden skal man også have afskaffet systemet med familie og kammerateri. Det skal indarbejdes i samfundet at den som är best egnet får et job. Ikke fordi man har familie der arbejder der, eller fordi man omgås de rigtige personer. Pröv at se på de Ukrainske ambassader i dag. Tilbage fra Sovjettiden og frem til i dag, har det väret stort set umuligt for "almindelige" mennesker, at få job på ambassaderne. Det er familie og venner og se resultatet. Ansatte på den Ukrainske ambassade i DK kan for eks. ikke et ord dansk og hele af arbejdstempoet der med "BETALING" uden kvitering, fremgår det ret klart, at de ikke fatter meget af diplomatiets regler.
Mange steder bl.a. på Motor Sich i Zaporozhia, er der stadig "sovjetiske" forhold, med 3-4 personer ansat til at göre en persons job. 3 er ansat fordi de har de rette forbindelser og 1 ved hvad arbejdet går ud på. Og jeg kan ikke tro at Motor Sich är det eneste sted det fungerer sådanne.

Men mest af alt, så tror jeg der skal en generel holdningsändring til, en slags "rysten af" 60 års sovjetisk påvirkning og et opgör med den lammende postsovjetiske periode.

Men håbet er der. Den nye generation önsker - for det meste - et opgör med korruptionen og nepotismen og Ukraine är et land med MEGET store potentialer. Specielt nu, hvor de mere og mere vender sig väk fra Rusland.
Sidste redigering: 1 år 1 måned siden af Medic.
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Følgende bruger(e) har sagt tak: Parsifal25, madsen
Tid til at oprette siden: 0.119 sekunder

Авторизованный переводчик - Ludmilla Smirnoff - Statsautoriseret translatør og tolk - Ludmilla.Smirnoff@gmail.com - 22 64 95 25

Network Media Hjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.