Velkommen, Gæst
Brugernavn: Adgangskode: Husk mig

EMNE: Religion og sprog i Hviderusland

Religion og sprog i Hviderusland 5 år 2 måneder siden #7

 • Belarus
 • Belarus's profilbillede
 • IKKE ONLINE
 • Administrator
 • Indlæg: 257
 • Modtagne Tak: 42
 • Karma: 0
Nogle lande har mere end et sprog som landets officielle sprog. Eksempler på dette er Belgien. De har fransk og flamsk som begge er officielle sprog. Et andet eksempel er Grønland, som har både dansk og grønlandsk som officielle sprog. Men så er der også Belarus/Hviderusland, som har russisk og hviderussisk som deres officielle sprog.

Belarus/Hviderusland er et af de yngre lande i Europa, idet landet første gang fik officiel status af land i 1918-1920 efter første verdenskrig. Og igen fra 1991- i dag. Den belarussiske befolkning har dog altid været i området. Man kan måske bedst sammenligne det med Kurdere som bor i den østlige del af Tyrkiet, og den nordlige del af Irak. De har kæmpet, og kæmper stadigvæk for deres selvstændighed.
Den belarussiske befolkning har efter mange år fået deres egen stat. Men landet bærer tydelig præg af, at have været under Rusland, Litauen og Polen. Hver især har de sat deres præg på landet.
Det ses mest på kirkerne i landet. Litauen og Polen er katolske i deres religion, og Rusland er russisk ortodokse. Derfor ser man stort set i alle byer katolske og ortodokse kirke ligge klods op ad hinanden.
Dog er konsentrationen af de katolske kirker størst i Grodno og Brest regionerne, som er de regioner der ligger længst mod vest, og altså mod Litauen og Polen. På samme måde er konsentrationen af de ortodokse kirker størst i Vitebsk, Mogilev og Gomel regionerne, som ligger længst mod øst, og altså Rusland. Lige i midten finder vi Minsk regionen, som også er landets hovedstad. Her er der stort set lige mange katolske og ortodokse kirker.

Selve landet Belarus består af 81,2 % hviderussere, 11,4 % russere, 3,9 % polakker, 2,4 % ukrainere, 0,3 % jøder og 0,8 % andre. Man skulle så tro at det hviderussiske sprog var det mest dominerende i landet, hvilket ikke er tilfældet. Russisk er det mest brugte sprog i Hviderusland. 63% af befolkningen bruger russisk til daglig, også blandt etniske hviderussere dominerer russisk. Etniske ukrainere og jøder i Hviderusland taler hovedsageligt russisk. Blandt den polske minoritet er hviderussisk det mest talte sprog og russisk nummer to. Polsk tales af under 5 % af det etniske polakker.

Både i Brest og Grodno regionerne som ligger længst mod vest, er det altså det hviderussiske sprog, der er det dominerende.
I den katolske kirke overalt i Belarus, foregår sproget på hviderussisk, hvorimod i den ortodokse kirke er sproget på russisk.
Til orientering er sproget i f.eks Metroen i Minsk på hviderussisk.
Belarus. Alt om Belarus. www.belarus-hviderusland.com
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.

Religion og sprog i Hviderusland 5 år 1 måned siden #220

 • Karl
 • Karl's profilbillede
 • IKKE ONLINE
 • Junior bruger
 • Indlæg: 38
 • Modtagne Tak: 4
 • Karma: 0
En anden vinkel på russiske navne er kælenavne.
jeg elsker at læse russisk litteratur, oversat til dansk, da mit russiske er elendigt.
Men de fleste gange løber jeg sur i forløbet fordi, at der bruges kælenavne, der mange gange ikke har sammenhæng med det officielle navn.
Så mister jeg overblikket og mister interessen.

Karl
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Tid til at oprette siden: 0.108 sekunder

Авторизованный переводчик - Ludmilla Smirnoff - Statsautoriseret translatør og tolk - Ludmilla.Smirnoff@gmail.com - 22 64 95 25

Network Media Hjemmeside fra
Network Media
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.